In besloten kring

Het is de afgelopen twintig jaar kraakhelder geworden: de meeste mensen kiezen voor een crematie in plaats van een laatste rustplaats op het kerkhof. ‘Goedkoper en minder gedoe voor nabestaanden. Het is het onvermijdelijke gevolg van decennia ontkerkelijking en individualisering’, zo schrijft Roy van der Lee in het Brabants Dagblad.
Wat betekent dat voor het rouwvervoer van tegenwoordig?

Hartje ’s Hertogenbosch. Een van rechts komende vrachtwagen doorkruist een van vlaggen voorziene rouwstoet. Niemand kijkt ervan op. Behalve een bejaarde dame in een van de volgwagens. Is het disrespect? Eerder onwetendheid. De traditionele zwarte rouwstoet, met volgwagens, wordt tenslotte steeds zeldzamer in het straatbeeld. De dood is – tenzij het om een bekend figuur gaat – iets individueels geworden. Een privéaangelegenheid zonder rouwdienst, luidende kerkklokken of rouwadvertenties. Je buurman of je favoriete groenteboer kan overleden zijn zonder dat je het weet. Rouwen doen we tegenwoordig veelal ‘in besloten kring’ met alleen directe familie en vrienden. Men rijdt zelfs graag op eigen kracht naar het crematorium. Of volgt de dienst online. Ondanks versoepelde corona-maatregelen zijn deze digitale diensten in opmars.

Zelf achter het stuur

Waren zaken als uitstraling en status vroeger erg belangrijk bij uitvaarten? Nu draait alles om het gevoel van de rouwende familie en vrienden. Men helpt de overledene te verzorgen. Kleedt hem/haar in diens favoriete kledingstukken en zorgt zelf dat het kapsel net zo zit als toen de overledene nog leefde. Men beschildert de kist in vrolijke kleuren en draagt die eigenhandig. En: men wil steeds vaker zélf achter het stuur van de rouwauto die men bij zelfrijden.com vindt. Deze auto huur je voor een volledige dag, zo is men regisseur van de route richting crematorium. Een tussenstop bij de favoriete vislocatie van de overledene is dan gauw gemaakt. Spontane stops zijn mogelijk; nog even die stille pauze bij het park waar hij/zij graag met de hond kwam.

5 types in één model

De plechtige, zwarte staatsieauto? Veel mensen gaan tegenwoordig liever voor een meer bescheiden en/of onopvallender type uitvaartvervoer. Het doe-het-zelf gevoel en praktische zaken staan voorop. Bij Budget Hearses vindt iedere ondernemer in de uitvaartzorg een passende en multi-inzetbare rouwauto, de zogeheten Multi Hearse. Dit type vervoermiddel is 5 in één: staatsieauto, overbrengauto, bloemenwagen, materialenbusje én algemene bedrijfsauto.
Goed om te weten voor alle uitvaartprofessionals: het aankoopbedrag van een zogeheten Multi Hearse bedraagt minder dan de helft dan dat van een traditionele staatsieauto. De reden? Verlenging van het chassis en omvorming van de ombouw kan worden overgeslagen. Omdat deze wagens multi-inzetbaar zijn, blijken ze bovendien een zeer verantwoorde investering.

Voorbeeld modellen

Voorbeelden van moderne en chique Multi Hearses zijn de Chrysler Pacifica en Mercedes Benz V klasse. En voor een extra stille en ‘groene’ uitvaart is er de 100% elektrische Mercedes Benz EQV begrafenisauto.

U kunt de modellen bekijken op: Voorbeeld modellen Multi-Hearse 
De leaseadviseur van Budget Hearses zoekt graag naar de beste aanbieding en begeleidt u persoonlijk in dit proces.