De uitbundige groei van het aantal uitvaartondernemingen gaat hand in hand met de opkomst van kleinere, flexibele uitvaartbedrijven. Deze verschuiving zorgt voor een grote behoefte aan multifunctionele uitvaartauto’s. Rouw-auto-leverancier Budget Hearses ontwikkelde daarom de Multi Hearse: een unieke alles-in één-auto. De Multi Hearse is flexibel, efficiënt en duurzaam.

Ralph van Ravensteijn van Budget Hearses is ervan overtuigd dat de Multi Hearse tegemoetkomt aan een belangrijke vraag vanuit de markt. “Deze auto biedt de flexibiliteit waaraan zo veel uitvaartondernemers momenteel grote behoefte hebben. De Multi Hearse beschikt over meer dan genoeg ruimte om extra spullen te vervoeren. Tegelijkertijd heeft hij chromen lijsten en andere chique accenten aan de buiten- en binnenkant die hem de uitstraling geven van een staatsieauto. Door de slimme vloerindeling kunnen de kist en brancard naast elkaar staan, of beide in het midden. De Multi Hearse is eenvoudig aanpasbaar zodat hij dienst kan doen als overbrengauto én staatsieauto.”

Metamorfose uitvaartbranche

De uitvaartbranche heeft het afgelopen decennium een metamorfose ondergaan. Zo groeide de hoeveelheid uitvaartbedrijven explosief. Waar in Nederland in 2007 nog 1110 uitvaartondernemingen stonden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, was dat aantal in 2021 gestegen tot maar liefst 2770. Parallel aan die ontwikkeling is het uitvaartlandschap steeds verder versnipperd geraakt. Naast uitvaartondernemers met een eigen mortuarium, personeel en wagenpark, betraden veel kleine zelfstandigen de markt. Zij regelen het vervoer vaak via derden.  Daarnaast veranderde – onder meer door ontkerkelijking – ook de organisatie van uitvaarten zelf. Deze werden steeds kleinschaliger en persoonlijker van aard. Individueel maatwerk is tegenwoordig de norm.

Klein, flexibel wagenpark

Van Ravensteijn: “Deze ontwikkelingen zetten de komende jaren alleen maar verder door en hebben een enorme invloed op het uitvaartvervoer. De voortgaande groei van het aantal kleine uitvaartondernemers zorgt voor een daling van het aantal vervoersbewegingen per ondernemer. Dit terwijl de investeringskosten voor een nieuwe begrafenisauto juist flink zijn gestegen. Dus waar voorheen een groot eigen wagenpark met meerdere staatsieauto’s wenselijk en economisch haalbaar was, hebben uitvaartondernemers van nu baat bij een zo klein mogelijk wagenpark dat bij voorkeur flexibel inzetbaar is.”

Opbergruimte overbrengauto’s

Maar er is nog een reden waarom Budget Hearses de Multi Hearse ontwikkelde. Opbergruimte blijkt een steeds belangrijkere factor voor uitvaartbedrijven. “De reden hiervoor is de trend van het verzorgen en opbaren van de overledene op locatie”, legt Van Ravensteijn uit. “Naast het lichaam van de overleden, moeten ook koelapparatuur, kist, koffer en schermen mee in de auto, op weg naar de opbaarlocatie. Overbrengauto’s zijn bij uitstek geschikt voor deze vervoerstaak, maar deze transportauto’s hebben niet de plechtige, chique uitstraling die staatsievervoer vraagt.”

Goedkoper alternatief

De situatie brengt veel uitvaartondernemers in een spagaat: enerzijds groeit de behoefte aan een overbrengauto, anderzijds kan het onrendabel zijn om een wagenpark aan te schaffen met zowel een overbrengauto als staatsieauto. Van Ravensteijn: “De oplossing wordt dan bijvoorbeeld gezocht in de aanschaf van een eigen overbrengauto in combinatie met het uitbesteden van de staatsierit aan een uitvaartvervoerder. Met deze constructie lopen kleine uitvaarondernemingen echter wel aanzienlijke inkomsten mis en zijn ze minder flexibel. Wij bieden ze met de Multi Hearse een beter alternatief: goedkoper in aanschaf en efficiënter en duurzamer in gebruik.“

Duurzaam uitvaartvervoer

Budget Hearses presenteert met het unieke concept van de Multi Hearse dé oplossing voor het vervoersvraagstuk in de hedendaagse uitvaartbranche. De Multi Hearse is een betaalbare, multi-inzetbare rouwauto. Hij heeft de functionaliteit van een overbrengauto en de uitstraling van een staatsieauto. Los van de kostenreductie die Multi Hearse de uitvaartondernemer oplevert, is deze alles-in-één-auto een duurzame oplossing. Zo hoeven ondernemers geen kostbare verlengde staatsieauto’s meer aan te schaffen en kunnen vaker ritten gecombineerd worden, wat de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen fors terugbrengt.

Bovendien is de Multi Hearse verkrijgbaar met verschillende zuinige brandstofmotoren met lage uitstootwaarden, zowel Euro-6-diesel als benzine. Wie nog een stapje groener wil, kan kiezen voor een volledig elektrische Multi Hearse of een plugin-hybride. Van Ravensteijn: “De volledige elektrische Multi Hearses in het assortiment zijn een Mercedes EQV en een Chrysler Pacifica. Met deze stijlvolle auto’s vervoer je niet alleen op comfortabele, stille manier overledenen, maar laat je als onderneming ook zien dat je oog hebt voor de wereld om je heen.”

 

Meer weten over de Multi Hearse? Ga naar: www.budgethearses.com